Här lagrar jag ord och uttryck i väntan på nytryck. Vissa ord hittar jag på egna spaningsrundor i krogvärlden. Andra får jag av anställda i branschen, vänner och bekanta eller i kommentarer på bloggen.

Mat och matberedning

barnmeny matsedel med maträtter anpassade för barn, anger ofta åldersgräns för beställning

barnportion
ofta en halv portion av en maträtt
Bergslagslåda en liten kalvfilé som ostgratineras och läggs på en bädd av gräddstuvade kantareller, serveras med stekt potatis överströdd med persilja
Bocuse d´Or tävling i fransk matlagningskonst, kan liknas vid ett världsmästerskap, skapad och uppkallad efter den franske stjärnkocken Paul Bocuse
bowlingpizza en pizza som serveras i en bowlinghall, ingår i ett erbjudande om att bowla först och äta pizza när man bowlat klart
byggmästarlåda en skiva stekt rimmat fläsk och en skiva stekt oxfilé serveras tillsammans med stekt eller gratinerad potatismos

citronsoppa vatten i en liten skål men en citronskiva i, används ofta vid skaldjursmiddag för att skölja fingrarna, idag ersatt med våtservett

consommé Alexandra klar hönsbuljong jämnad med tapioca. Garnityr; vitt hönskött kuret i tunna julienner, små hönsqueneller samt chiffonade. Julienner av grönsallad

consommé á l´Andalouse tärningar av royaler tillsatta med tomatpuré, tärningar av kokt, rökt skinka samt kokta risgryn

consommé Carmen buljongen tillsättes under klarningen med rå tomatpuré för att erhålla en skär färg. Garnityr; tomat-concassé skuret i tärningar, fina julienner samt små, fina körvelblad

consommé Cèléstine hönsbuljong tillsatt med tapioca. Garnityr; tunna pannkakor utan socker bestrykes med ett tunt lager av hönsfärs och rullas ihop, skäres i tunna skivor och kokas lätt

consommé aux Cheveux d´Ange buljong med tunna vermiceller, härtill serveras nyriven parmesanost

consommé á la Colbert buljong med förlorade ägg och små tärningar av legymer

consommé á la Cyrano buljongen kokas tillsammans med ankben, i ett lerfat läggas små queneller av ankfärs som beströs med riven parmesanost och några droppas köttglace, sättes i ugnen och serveras särskilt i lerfatet

consommé á la Deslignac hönsbuljong jämnad med tapioca. Garnityr; färserad sallad skuren i skivor, tärningar av royaler samt små fina körvelblad och sparrisknoppar

consommé á l´Ecossaise bukjongen kokas på fårkött och ett stycke magert kött kokas till garnityr. Garnityr; välkokta (korn-)pärlgryn, gröna bönor skurna i tärningar samt det magra välkokta fårköttet, likaledes skuret i tärningar. När allt köttet är avskummat, silas buljongen över garnityren i soppskålen

consommé á la Marquise buljong med stark sellerismak. Garnityr; små queneller tillsatt med fint hackade hasselnötter samt skivor av kalvmärg

consommé Mercedes hönsbuljong med kryddpepparsmak och tillsatt med sherry. Garnityr; tunna julienner av röd, spansk peppar och små tuppkammar

consommé Messaline hönsbuljong, tillsättes under klarningen med rå tomatpuré. Garnityr; nykokta tuppkammar, julienner av röd, spansk peppar samt kokta risgryn

consommé Mirette buljong med hönsqueneller, julienner av grönsallad, extra serveras varma oststänger av smördeg och parmesanost

consommé Monte Carlo hönsbuljong med hönsqueneller, julienner av grönsallad, små vattenbakelser i form av hasselnötter samt körvelblad

consommé à la Montmorency hönsbuljong jämnad med tapioca, garnityr; små hönsqueneller, gröna sparrisknoppar samt välkokta osammanhängande risgryn

consommé Olga buljong med kortvin, garnityr; julienner av selleri, purjolök och morötter stuvade i smör och kokta i litet av den klara buljongen, samt julienner av salt gurka

consommé à la Tosca hönsbuljong jämnad med tapioca, garnityr; små hönsqueneller tillsatt med gåsleverpuré och fint hackad tryffel, julienner av morötter samt extra serveras varma små vattenbakelser fyllda med en puré av hönskött, tillsatt med hackade pistacemandlar

consommé Rachel hönsbuljong jämnad med tapioca, garnityr; julienner av kronärtskocksbottnar samt runda croutoner av vitt bröd stekt i smör, samt på varje crouton en skiva kokt oxmärg

consommé à la d´Orsay hönsbuljong med förlorade ägg, sparrisknoppar, julienner av stekt duvbröst samt små queneller av duvbröst

consommé á la Moscovite buljong kokas på stör och tillsättes gurkessence som erhålles genom att stöta en skalad och kärnfri gurka i mortel som sedan passeras genom en linneduk, i soppskålen läggas julienner av salta champinjoner samt tärningar av vesiga och buljongen hällas över, vesiga utblötes i kallt vatten, skäres i tärningar och kokas i buljongen
dillfjolla dillkvist

dressa att lägga ihop hamburgare med sallad, dressing och lök, engelskt uttryck, att klä hamburgaren
drösa strö grovt salt på bägge sidor av en fiskfilé
dörrpilsk entrecôte, entre-kåt
ekomat en förkortning av ekologisk mat, produceras utan tillsatser av kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel
Eslövslåda kalvnjure, två grillade prinskorvar och en skiva stekt fläskfilé tillsammans med stekt potatismos
Falulåda lök, smörfrästa falutärningar, senapssmör, stuvad potatis och klippt persilja, typisk svensk lunchrätt
frunch en sen och riklig frukost, ett svenskt ord för brunch, bildat av frukost och lunch
frukostlåda hackad kalvfilé med grillad bacon, stekt ägg och löksås
Fårölåda två små stekta lammkotletter garnerade med hel sparris och små ärtor
galettes tunn bovetepannkaka med fyllning, tillreds av bovete, vatten, ägg och salt
gari tunt skivad ingefärsrot inlagd i vatten, vinäger och salt, används i risrätter och som garnering, ett måste till sushi
glassbomb klotformad dessertglass, serveras ibland med tända bloss
grab´n go erbjudande om att ta med sig frukosten för den som hellre väljer att ligga kvar i sängen på morgonen
Gävlelåda äggstanning serverad med bräckt böckling, stekt potatis och brynt lök
jägarbiff kan antingen bestå av en skiva stekt kalvfilé eller en kalvfärsbiff med svampstuvning
järnvägslåda i en låda spritsas potatismos likt fyra ekrar i ett hjul, varje fack fylls sedan med exempelvis prinskorvar, bacon, njursauté, tomater, svamp, gröna ärtor, fyllningarna ska helst ha olika färger
kalvkyckling mycket gammal benämning på en persiljefylld rulad av benfritt kalvkött

kiosklagat motsatsen till hemlagat, innebär att krogen serverar mat gjord av halvfabrikat
källarmästarelåda kalvbräss och gräddstuvade champinjoner låggs i en ring av curryris, ett förlorat ägg läggs ovanpå, dekoreras med tomatsås och hackad persilja
klimat-mat närproducerad mat, bidrar inte till växthuseffekten eller med onödiga utsläpp av koldioxid, klimat-mat kan också vara miljömat och ekomat, hållbart för miljön.
matlagning att omvandla livsmedelsråvaror till mat
miljömat närproducerad mat, alltså mat som inte har åkt runt halva jorden för att nå oss som konsumenter, bidrar inte till växthuseffekten eller med onödiga utsläpp av koldioxid, miljömat kan också vara ekomat, hållbart för miljön
molekylär gastronomi kemi för kockar, ett samlingsbegrepp för matlagning som är tekniskt nyskapande
målarelåda på en bädd av spenat läggs ett stekt ägg, på sidan av ägget läggs några tunna skivor rimmad lax, dekorera med dillkvistar
onlinepizza en handelsplats på nätet för pizzerior som vill erbjuda sina kunder att beställa pizza via internet

parisersmörgås stekt franskbrödskiva täckt med färs av nöt innehållande äggulor, salt, peppar, grädde, hackad gul lök, hackade rödbetor och hackad kapris
patentlåda två ägg som omges av en krans med smörstekt finskuren skinka, lök och potatis , garneras med hackad persilja
potage á la tartue clair sköldpaddsoppa

profitrolles små vattenbakelser
Rydboholmslåda kalv-, lamm- eller fläskfiléer, brynt potatis, ärtor och madeirasås
sandvikare sandwich
sashimi tunna skivor av valfri fisk t.ex. lax, tonfisk, piggvar, japansk maträtt
schnellklops gammal biffstek överslagen med tjock gräddsås blandad med svamp
sharing när ett sällskap beställer in ett stort antal smårätter och delar dem med varandra
skepparelåda pressad nykokt potatis smörsteks och läggs i en form som en liten brungräddad omelett, ovanpå läggs en liten kalvfilé, en skiva rimmat fläsk och persiljesmör, dekoreras med saltgurka
sköldpaddsoppa äkta soppa gjordes av den sk soppsköldpaddan och när debatten om utrotningshot kom igång gjordes en falsk soppa där man bytte sköldpaddsköttet mot kalvkött
slottspotatis små runda potatisar, förvällda och därefter stekta
Smögenlåda halstrade sardiner med äggröra, dekorerad med dillkvistar
stoemp grovkornig potatismos
stödkorv medan man väntar på en maträtt som det tar lite tid att laga till, äter man en korv i närmaste korvkiosk
sukiyaki japansk maträtt, kött och grönsaker som kokas i en sås av soya och sake vid bordet

tasting att prova många maträtter och smaker under samma måltid
tempura friterade grönsaker och skaldjur som doppas i soyasås, japansk maträtt
travlunch lunch som serveras i samband med travlopp
Umeålåda rökt renstek i äggstanning, hackad svamp, skivad lök och potatis i tärningar

vesiga torkad ryggmärg av stör
väntkorv medan man väntar på en maträtt som det tar lite tid att laga till, äter man en korv i närmaste korvkiosk
yakiniku japansk maträtt, tunna köttbitar som grillas vid bordet och doppas i en sås.
yakitori japansk maträtt, sött kycklingspett med en sås på saké, sojasås, mirin och socker
Åhuslåda bondäggröra med skivad rökt ål omgiven av en ring med hackad dill
Årelåda brynt rökt renstek och potatis i små tärningar omges av äggröra
Ölandslåda på stuvad spenat läggs en liten hackad kalvfilé, som täcks med stuvade champinjoner
örmage gammalt ord för kräva, kallas örmage för att det ofta fanns mycket grus (ör) där